Africhting

Bij frisiana trainen we volgens het IGP programma!
Dit bestaat voornamelijk uit 3 onderdelen.

Trainingstijden:

Dinsdag: Om 19:00 pakwerk.
Donderdag: Om 19:00 appél.
Zondag: Om 9:00 speuren, 11:00 appél, en daarna aansluitend pakwerk.


Speuren

Op zondag begint de trainingsdag met het speuren. Rond Leeuwarden lopen de leden vaak bij weer en wind door een weiland om het spoor uit te zetten dat de hond later terug moet vinden. De ervaren leden brengen hun kennis over op de onervaren leden.
Zij geven instructies waardoor je kunt leren hoe je een hond kunt leren speuren. De leerschool begint meestal met korte rechte sporen, waarop om de zoveel passen voedsel wordt gelegd. We proberen in het kopje van de onervaren ( jonge ) hond te krijgen dat hij denkt: Oh, als ik de voetstap volg, komt er iets lekkers. Als de hond dit door heeft, bouwen we de hoeveelheid voedsel af en proberen hem te laten begrijpen dat zelfs het nemen van een bocht hem bij zijn voedsel brengt. Als dit allemaal lukt, gaan we de hond leren dat hij gaat liggen bij een voorwerp wat vooraf ergens op het spoor gelegd is. Alles wordt steeds moeilijker. De tijd tussen het uitlopen van het spoor en het laten speuren wordt vergroot. De lengte van het spoor neemt toe, het aantal hoeken en het aantal voorwerpen.
In de praktijk duurt het vaak minimaal 1 jaar voordat de hond en examen kwa speuren mag doen. Dit begint met IGP1 zoeken, wat nog op de geur van jezelf is. vanaf IGP2 wordt het spoor uitgelopen door een ‘vreemde’.
Bij het zwaarste examen is het spoor 2000 pas, heeft het spoor 3 uren gelegen, liggen er 7 voorwerpen, zitten er gekke vormen in het spoor, moet de hond over verschillende soorten terreinen en is er met opzet ook nog een vreemd persoon doorheen gelopen. 


Appél

Appel is een onderdeel waar we van zeggen: Er lijden vele wegen naar Rome!
De één traint de hond met een bal en amper met voer, de ander begint in de basis juist met voer! Dit ligt ook zeker aan type hond dat je hebt.
In het IGP programma moet de hond netjes naast de geleider(ster) lopen met zijn hoofd op de juiste positie en actief kijkend naar de geleider. Ook moet de hond op commando snel zitten, liggen en zelfs staan. 
Dit ligt uiteraard aan wat je zelf graag wilt bereiken, ben je zo fanatiek dat je voor wedstrijden wilt trainen, of ben je meer een persoon die het leuk vind om IETS te doen met de hond.
Naast het volgen moet de hond, indien hij VZH heeft gehaald, ook een houten blok apporteren, over een meter haag springen en over een schutting van 1.80 heen klimmen. En dan nog op het einde het vooruitzenden en op afstand blijven liggen!
Belangrijkste wat we de honden leren van pup af aan: SPELEN!!! want spelen met de baas is ook een enorm groot deel van de basis.
Er zijn diverse instructeurs bij Frisiana aanwezig. ieder met zijn/haar manier en dus ook diverse mogelijkheden om voor jezelf te bekijken wie en wat voor methode bij jouw en de hond past!


Manwerk

Bij het manwerk leren we de hond hoe hij ons kan verdedigen als we door iemand aangevallen worden, al zal dat alleen op commando zijn, en is het niet zo dat als de hond iemand ziet direct wil aanvallen om je te beschermen. We maken daarbij gebruik van bepaalde driften die de hond van nature in zijn karakter heeft. Zo wil bijna elke hond graag achter iets aan wat beweegt. De zogenaamde buitdrift. Hier beginnen we in het manwerk met de hond dan ook als eerste mee. Met een jutezak of bijtrol, gaan we voor de hond langs en proberen de hond zover te krijgen dat hij de zak wil hebben. 
Vervolgens gaan we over op een speciale bijtmouw, die een persoon om zijn arm doet. Wanneer de persoon de mouw omdoet en de hond laat zien dat hij de mouw graag wil hebben, dan mag hij in de harde mouw bijten en mag hij hem daarna als beloning hebben.
De hond moet in alle gevallen gehoorzaam zijn. Zo moet de hond de mouw loslaten als de baas dit zegt. Als de baas wil dat de hond gaat liggen, dan moet de hond dit ook doen. Vanzelfsprekend mag de hond ook alleen maar in de mouw bijten als de baas hem daar het commando voor geeft. Het hele traingsprogramma is er op gericht om uiteindelijk het examenprogramma te kunnen doen.


Onze Pakwerkers: 

 

Roald Nefs

 

Peter Fopma

 

Katrines vd Zweep

 

Simon Feersma Hoekstra

   

De kosten van het lidmaatschap kunt u opvragen bij onze penningmeester, deze kunt u vinden door naar het bestuur te gaan.