Behendigheid

Op 1 mei 2024 zal er weer een nieuwe cursus behendigheid gehouden worden bij Kringgroep Frisiana. Aanvang: 18:45 uur, start:19:00 uur. Eindtijd is rond 20:30 uur afhankelijk van het aantal deelnemers!
Aanmelden kan via onderstaand inschrijfformulier. Het is voor ALLE RASSEN

 


Wat houdt behendigheid in?

Behendigheid  is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat!
Bij behendigheid gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.
De geleider(ster) mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven.
Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken!
De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij behendigheid wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.
Zo heb je een aantal hordes die de hond moet nemen, hij moet door een tunnel rennen (vaak de leukste oefening van allemaal) maar ook moet hij over een loopplank (kattenloop) en wipwap lopen! 
Ook de zogeheten paaltjes oefening, waarbij de hond tussen palen door moet slalommen, komt voor op wedstrijden en in training!

Behendigheid is dé sport en vrijetijdsbesteding voor honden en eigenaren. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. Zowel de hond als de geleider(ster) moeten zich lichamelijk inspannen, alle spieren van de hond worden getraind.
De hond wordt zelfbewuster van zijn bewegingen en de band met de baas wordt enorm versterkt.

Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag en daardoor worden de honden ook in het dagelijkse leven prettiger in de omgang. Vanaf de zijkant van het veld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig! Maar als men kijkt bij een wedstrijd, vergeet je vaak hoeveel uren/dagen de baas al in de hond heeft gestoken!

In principe kan iedere gezonde normaal gebouwde hond, mits in een goede conditie, aan behendigheid doen bij Frisiana.
Ras of rasloos maakt hierbij geen verschil. Er kan met agility begonnen worden als de hond volgroeid is. Dit is afhankelijk van het ras; als algemene stelregel kan de leeftijd van 1 jaar aangehouden worden.
De training moet op een verantwoorde wijze opgebouwd worden om blessures te voorkomen. 

Inschrijfformulier

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Geslacht
Voorwaarden