Kynologie

Kynologie

Alle kynologisch gefokte honden moeten niet alleen afgericht worden, maar moeten ook nog aan de Rasstandaard voldoen. Dat wil zeggen; ze moeten qua uiterlijk voldoen aan vele eisen .
Om dit te bereiken is fokken niet genoeg, ze moeten zich ook kunnen presenteren zodat de keurmeester ze goed kan beoordelen op onder andere; kleur, kop, gebit, oren, staart, schofthoogte, etc.
Tijdens de ringtraining wordt zowel de hond als de eigenaar geleerd hoe zich te presenteren. De hond moet het toestaan dat andere mensen, zoals de trainer en keurmeester hem/ haar kunnen betasten.
Ook moet de hond het toelaten dat de meetlat gebruikt wordt voor de schofthoogtebepaling.
Een belangrijk onderdeel is de standkeuring, dit betekent dat de hond in stilstand op de juiste wijze moet staan zo lang als dat nodig is om hem/ haar te kunnen beoordelen.
Het lopen om de ring is zeer belangrijk, zodat de tred ( gangwerk) van de hond goed gezien kan worden.
Dit is ook een vorm van appèl, want met een ongetrainde hond gaat dit niet lukken.
Gelukkig zien ook veel africhters het belang hier van in, want als ze een hond hebben die aan gekeurd moet worden voor de keurfok dan moeten ook zij dit beheersen.
Het is wenselijk om met de pup te komen. Zo wennen de honden aan alle nieuwe prikkels in de training en niet te vergeten is dit voor de socialisatie een must!
Mocht je met de hond een hoger doel hebben in de kynologie dan is het mogelijk om je in te schrijven voor een clubmatch of show. Je instructeur kan je hierover verder informeren.

Info Kynologie bij Aukje Compeer of door een email te sturen naar kringgroep.frisiana@gmail.com